» »

8 produktów, które powinnaś jeść codziennie!

Zdrowe odżywianie 30. października 2014 0

Fitness


Pewne potrawy i produkty powinny na stałe wejść do naszej diety!

I to może nie tyle z powodu ich znakomitego smaku, ale przede wszystkim wartości odżywczych, które zapewniają naszemu organizmowi. Co powinnaś jeść codziennie, by doskonale się czuć i jeszcze lepiej wyglądać? Sprawdź z nami!

Nr 1 : szpinak!

Pewnie nie jesteś zdziwiona, że ten król zieleniny dominuje w rankingu na najzdrowszy produkt! Nawet, jeśli z wyglądu jest absolutnie do niczego niepodobny, to zawartość kwasu foliowego oraz kwasów omega 3 zdecydowanie składnia nas do tego, by sięgać po niego jak najczęściej! Szpinak obniża ryzyko osteoporozy oraz chorób serca. Także luteina, zawarta w szpinaku pozytywnie odbija się na naszym zdrowiu – wspomaga popęd płciowy!

Czym go zastąpić?

Jeśli zdecydowanie nie sięgniesz po szpinak, równie dobrze możesz zamiast niego sięgać po jarmuż, sałatę rzymską lub chińską kapustę

Nr 2 : jogurt!

Król śniadań i deserów! Dotychczas trwają spory o to, która z kultur wprowadziła jogurt do codziennej diety, jednak jedno jest pewne – od kilku tysięcy lat zalety jogurtu wciąż są wysoko cenione i polecane przez specjalistów: żywe kultury bakterii, które odbudowują i wzmacniają dobrą florę bakteryjną w Twoim żołądku, polepszają system odpornościowy organizmu i pomagają w walce z komórkami rakowymi. Nie każdy jogurt ma jednak działanie probiotyczne – zwróć uwagę, czy na opakowaniu widnieje napis: żywe kultury bakterii! Dziennie wystarczy już 1 kubeczek jogurtu, by wspomóc swoje zdrowie oraz samopoczucie!

Czym go zastąpić?

Jogurtem sojowym lub kefirem.

Nr 3: pomidory!

Dwie rzeczy, które powinnaś wiedzieć o pomidorach: wybieraj te najbardziej czerwone, ponieważ zawierają najwięcej drogocennego likopenu w przeciwieństwie do przetworzonych pomidorów. Studia nad żywnością wykazują, że dieta bogata w likopen obniża ryzyko raka pęcherza, żołądka, prostaty i skóry, a także znacznie niweluje ryzyko choroby wieńcowej. Staraj się spożywać około 22 mg likopenu dziennie, co daje około 8 pomidorków koktajlowych lub szklankę soku pomidorowego.

Czym zastąpić pomidory?

Arbuzem, grejfrut lub papają,

Nr 4 : marchewka!

Prawie wszystkie czerwone, różowe lub pomarańczowe owoce i warzywa bogate są w karotenoidy – związki rozpuszczalne w tłuszczach, którym przypisuje się redukcję zachorowalności na raka złośliwego oraz wszelkich stanów zapalnych w organizmie, takich jak astma czy zapalenie stawów – wśród wszystkich warzyw i owoców w jego zawartość najbardziej bogata jest właśnie marchewka! Wystarczy spożywać około 1/2 kubka marchewki dziennie!

Czym zastąpić marchew?

Małymi marcheweczkami, dynią, mango, batatami lub czerwoną papryką

Zdrowe jedzenie

Nr 5 : jagody!

Żaden owoc nie zawiera tyle antyoksydantów, co jagody! Jagody są skuteczne w walce z nowotworami oraz przeciwdziałają starzeniu się skóry. Pozwalają zachować sprawność umysłu do sędziwego wieku! Badania wykazują, że dzięki zawartości w jagodach witaminy A i C oraz błonnika, skutecznie przyczyniają się do niwelowania ryzyka chorób serca. Zjadaj dziennie 1 szklankę świeżych lub 1/2 kubeczka mrożonych jagód. Nie ma nic lepszego na początek dnia niż mrożone, jagodowe smoothie!

Czym zastąpić jagody?

Czerwonymi winogronami, rodzynkami, truskawkami

Nr 6: czarna fasola!

Wszystkie rodzaje fasoli są bardzo korzystne dla Twojego organizmu, ale żadna odmiana tak nie wspomaga Twojego mózgu, jak właśnie czarna fasola! To wszystko dzięki antocyjanom, które zgodnie z badaniami wspomagają pracę naszego mózgu. Już połowa kubeczka czarnej fasoli dziennie dostarcza nam 8 gram protein i 7,5 gram błonnika. Czarna fasola jest też bardzo uboga w tłuszcz oraz jest mało kaloryczna.

Czym zastąpić czarną fasolę?

Grochem, soczewicą, fasolą pinto

Nr 7: orzechy włoskie!

Bogatsze w kwasy omega 3 niż sam łosoś, zawierają więcej zdrowych polifenoli niż czerwone wino oraz więcej zdrowego białka niż białe mięso drobiowe. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak! Każdy inny gatunek orzechów nie zawiera aż trzech tych składników naraz! Jedna porcja, składająca się z 7 orzechów, będzie doskonała jako przekąska lub dodatek do sałatek!

Czym zastąpić orzechy włoskie?

Migdałami, orzechami ziemnymi, pistacjami lub orzechami macadamia

Nr 8: płatki owsiane!

Płatki owsiane to szara eminencja zdrowej żywności! Są pełne zdrowego błonnika, który obniża zachorowalność na choroby serca. Wprawdzie płatki są pełne węglowodanów, ale ale przyswajanie ich jest znacznie ograniczone przez zawartość w nich dużej ilości błonnika. Dodatkowo już w połowie kubeczka znajduje się aż 10 g czystego białka, które skutecznie rekompensuje ich wysoką kaloryczność!

Czym zastąpić płatki owsiane?

Dzikim ryżem, komosą ryżową lub siemieniem lnianym.

Już teraz wiesz, co powinnaś jeść codziennie? Nawet jeśli nie lubisz wymienionych przez nas produktów, skutecznie możesz je wymieniać na zamienniki, równie wartościowe co zaproponowane przez nas produkty. Smacznego!

Oceń ten artykuł
Ocena 0 / 5 (0 oddanych głosów)
0RETWEETSTweet
0SHARESShare

Komentarze0

Dodaj komentarz

Najnowsze w Fitness